Isä og aftenstjernen er en coming of age film, der vi følger min sønn Iver Isak Nicolaysen Sundelin (11) som lærer kvensk fra sin bestefar Egil Sundelin (78). Filmen inviterer publikum inn i en levende språkprosess, som tar kvensk samtid på pulsen gjennom en bestefar – barnebarn relasjon.
Isä betyr bestefar på kvensk, og aftenstjerne – iltatäthi, er en vakker måte og si det vi kaller attpåklatt på norsk. Iltatäthi – Aftenstjerne kan og, slik jeg ser det, være en metafor på det kvenske språket. Gjennom lek og alvor får vi følge den utfordrende prosessen det er å overføre et morsmål som lenge har ligget brakk og som i liten grad er til stede i dagliglivet.
Isä og aftenstjernen er en film under produksjon. Utvikling er støttet av Troms og Finnmark fylkeskommune, NNFS, Kommunal og moderniseringsdepartementet, Norsk Filminstitutt og Fritt ord.
Høsten 1944 valgte mange Kvænangsværinger å unndra seg ordren om tvangsevakuering. Disse søkte tilflukt i huler og gammer i utmarka, i håp om at krigen snart skulle være over.
I denne kortdokumentaren møter vi tidsvitnene Odd Hansen, Alm Boberg og Georg Nilsen med flere som forteller om sine minner fra tiden som huleboere i Jøkelfjord. Støttet av Sametinget/Sámediggi og Fritt ord.
En dokumentar om de to venninnen Elise og Mursal. Mursal og familien har flyktet fra Afghanistan/ Iran. Hun og familien lever over flere år i uvisshet om hvorvidt de får bli i Norge. Elise tar grep og lager sangen: ”En sang for Mursal”. Ved innspilling, inntjening og gode hjelpere får familien nok penger til advokat og slik en bedre sjanse til å bli i Norge.
Filmen ble laget i to versjoner. Først under tittelen ”En sang for Mursal” , vist bla. på Tiff i januar 2016 og på Verdens beste – Tromsø Barnefilmfestival mai 2016. Ny versjon med tittel ”Kanskje i morgen”, regi og klipp Morgan Stenmark, vist på NRK Super i 2018.
Støttet av NNFS, Fond for lyd og bilde, Kulturnæringsstiftelsen Sparebanken Nord Norge og Scene Nord.
En dokumentar om verdens nordligste og mest sjarmerende strykeorkester, Oppstryk Finnmark. Vi blir med inn i musikkens verden sammen med barn og profesjonelle, gjennom musikkgleden krysses grenser og språk.
Støttet av NNFS, Barentssekretariatet, Scene Nord, Alta kommune
Milla sin historie er en del av den store historien. Til enhver tid er noen på flukt. Da Kasakstan ble løsrevet fra tidligere Sovjet i 1991, ble Millas tilværelse som ikke-kasakstaner problematisk og tilværelsen ble farlig. Etter flere år klarte hun å rømme og kom til Hammerfest i 1999. Musikk og dikt har vært med å skape Millas nye tilværelse og bearbeide hva hun har erfart.
I 1999 krysset Mahmoud og Karwan grensa til Norge i trailercontainere. De søkte begge om asyl. I ventetiden blir de tatt vel imot av et lite lokalsamfunn i Nord Troms. Etter flere år i Norge får de stadig ikke opphold, samtidig som det anses som for farlig å sende de til Irak. En film om å leve i limbo, og hvordan det preger både de det gjelder og deres medmennesker.